Verkiezing

Achtergrond

MVO manager is nu een gewaardeerd en volwassen beroepsgroep geworden. Analoog aan vergelijkbare verkiezingen als de CPO-, CFO- en Communicatiemanager van het jaar heeft Folkert van der Molen (destijds werkzaam bij advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV) in 2012 het initiatief genomen voor het instellen van de jaarlijkse verkiezing van MVO manager van het jaar. Interface en VNO-NCW namen als partners deel in de organisatie van deze verkiezing.

Doel van de verkiezing is het extra erkennen van de inspanningen en resultaten van de bevlogen MVO manager. Deze ‘competitie’ kan op zijn beurt weer extra initiatieven, inspanningen en resultaten onder vakgenoten bewerkstelligen, met als resultaat: betere MVO prestaties van bedrijven en meer aandacht voor MVO.

Overzicht winnaars

  • 2012: Annette van Waning (MVO manager Vebego)
  • 2013: Anniek Mauser (Directeur Duurzaamheid van Unilever Benelux)
  • 2014: Carola Wijdoogen (directeur Duurzaam ondernemen/CSR Nederlandse Spoorwegen)
  • 2015: Birgitta Kramer (Sustainability Manager van Vitens).

MVO Manager van het Jaar 2017

In 2016 is er geen verkiezing geweest. In 2017 is er weer een editie georganiseerd, nu vanuit het MVO-adviesbureau Sustainalize in samenwerking met Moonen Packaging.

Wie mochten deelnemen?

Deelname was voorbehouden aan functionarissen bij bedrijven en andere organisaties die eindverantwoordelijk zijn voor MVO / duurzaamheid in de volle breedte en daarover rapporteren aan de directie van de betreffende organisatie. Voorbeelden van relevante functiebenamingen: MVO manager, manager duurzaamheid, sustainability manager, CSR manager e.d.

Ook functionarissen die het MVO domein combineren met andere zaken in hun functie kwamen in aanmerking, hierbij valt te denken aan:  manager corporate communicatie/CSR,  KAM / HSE manager (incl. MVO) e.d.

Procedure

Er is als eerste stap een longlist samengesteld van MVO-managers. Een lijst met maar liefst bijna 350 personen!

Als tweede stap worden alle MVO-managers op de groslijst gevraagd op drie andere MVO-managers die zijn/haar voorkeur heeft, een stem uit te brengen. Uit deze stemming wordt een shortlist samengesteld. Op 19 juni is deze shortlist met 10 MVO-managers bekend gemaakt. De jury heeft in een bijeenkomst op 27 september hieruit drie kandidaten genomineerd voor de eindronde: Geanne van Arkel (Head of Sustainable Development bij Interface), Niels van Geenhuizen (Program Manager Sustainability bij Arcadis) en Tanja Roeleveld (Programma Manager Duurzaam & Betrokken Ondernemen bij Landal GreenParks). De jury gebruikte de volgende criteria bij de beoordeling.

De abonnees op de nieuwsbrief van www.duurzaam-ondernemen.nl (Online Kenniscentrum Duurzaam ondernemen) werden vervolgens uitgenodigd een stem uit te brengen op één van de door de jury genomineerde kandidaten. Deze stemming woog voor 60 procent mee in het eindoordeel. Op het 17 de Nationaal Sustainability Congres op 9 november, het grootste jaarlijkse congres op het gebied van MVO en duurzaamheid, stemden de bezoekers op hun favoriete kandidaat. Deze stemming woog voor 40 procent mee. Tanja Roeleveld (Programma Manager Duurzaam & Betrokken Ondernemen bij Landal GreenParks) werd verkozen tot ‘MVO-manager van het jaar 2017’. 

De winnaar ontving een bokaal en een prachtig weekendarrangement voor twee personen in Duurzaam Landgoed Zonheuvel in Doorn. Op 13 november zal de MVO Manager van het Jaar de effectenbeurs Euronext in Amsterdam openen met de gongslag!