Drie finalisten ‘MVO-manager van het jaar 2015’ bekend

23-09-2015

Birgitta Kramer (Manager Duurzaamheid bij Vitens), Harry Hofman (MVO manager bij Strukton) en Fokko Wientjes (Vice-President Corporate Sustainability & Public Private Partnerships bij DSM) zijn genomineerd als ‘MVO-manager van het jaar 2015’. Een deskundige jury heeft hen geselecteerd uit 9 kandidaten die de meeste stemmen hadden gekregen bij een stemming onder ruim 250 MVO-managers. De verkiezing is een initiatief van advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, ondernemingsorganisatie VNO-NCW en fabrikant van modulaire vloerbedekking Interface. Op 3 november 2015 wordt uit deze drie genomineerden op het Nationaal Sustainability Congres de winnaar verkozen. Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) zal daar de bokaal aan de winnaar overhandigen.

De jury heeft dit jaar nadrukkelijk de activiteiten van de kandidaten buiten het eigen bedrijf meegewogen bij de selectie: wat weten zij in de sector of in de keten aan duurzame ontwikkelingen op gang te brengen? De kandidaten kunnen alle drie bogen op indrukwekkende resultaten op dit gebied.

Over de finalisten zegt de jury:

Birgitta Kramer: Heeft veel bereikt binnen Vitens en in de totale drinkwatersector die tot voor kort zelden het nieuws zocht. Zo heeft Vitens de discussie aangezwengeld over de grondwaterkwaliteit in Nederland door zich in het politieke debat over schaliegas te mengen. Birgitta zet zich in voor de beschikbaarheid van kraanwater op straat en in de horeca via de campagne ‘Overal Kraanwater Graag’. Ook de campagne op het gebied van het besparen van energie door korter te douchen, in samenwerking met een NGO en een bedrijf viel op. Daarnaast heeft ze gewerkt aan initiatieven van Vitens om de waterketen te verduurzamen en circulair denken te bevorderen. Zo leidde ze onder meer de transitie van Vitens naar 100% groene Nederlandse windenergie,  en werkte aan de terugwinning van grondstoffen zoals methaangas, kalk en humuszuren, die vrijkomen bij waterwinning.

Harry Hofman: Is vanuit Strukton heel actief in de sector. Zo is hij onder andere één van de aanjagers geweest van de Esco’s, waardoor een gemeente bijvoorbeeld het onderhoud van een zwembad kan uitbesteden aan een organisatie die besparingen bereikt door energiemaatregelen. Verder is hij actief in het debat over vernieuwing van de business modellen in de bouw. Verdienstelijk is dat hij zich actief inzet voor het verduurzamen van de betonketen. Onder meer bij de ‘Green Deal Verduurzaming Betonketen’ (waarvan hij ook de voorzitter is), beter bekend als ‘Groen Beton’. Dit is een belangrijke innovatie, vanwege de hoge uitstoot van het broeikasgas CO2 bij de betonproductie.

Fokko Wientjes: Hij is zeer actief aanwezig op internationale podia. Hij was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de internationale VN Sustainability Development Goals. Ook is hij Program Director van DSM’s grootste samenwerkingsverband met het VN Wereldvoedselprogramma. Hij is tevens actief binnen de World Business Council for Sustainable Development en het World Economic Forum. Op deze manier weet hij duurzaamheid naar een veel breder podium te brengen. Daarnaast is hij onder meer verantwoordelijk voor DSM’s verslaggeving en stakeholderdialoog.

Eerdere winnaars van de ‘MVO Manager van het jaar’ waren achtereenvolgens Annette van Waning (Vebego), Anniek Mauser (Unilever) en Carola Wijdoogen (NS).

Stemming geopend voor de finale

De abonnees op de nieuwsbrief van www.duurzaam-ondernemen.nl worden binnenkort uitgenodigd een stem uit te brengen op één van de genomineerden. Hun stem weegt voor 60 procent mee in het eindoordeel. Op het Nationaal Sustainability Congres op 3 november, het grootste jaarlijkse congres op het gebied van MVO en duurzaamheid, stemmen de bezoekers op hun favoriete kandidaat. Deze stem weegt voor 40 procent mee.

De MVO-Manager van het Jaar 2015 wint, naast de bokaal, een geheel verzorgd weekend voor twee personen in Landgoed Zonheuvel te Doorn.

Samenstelling
De jury bestond uit zes deskundigen uit het MVO-veld:

  • Jan Bom, hoofdredacteur magazine P+
  • Vera Dalm, directeur MilieuCentraal en voorzitter van het Netwerk van Milieuprofessionals VVM;
  • Frits de Groot, teammanager Milieu, Energie, Ruimtelijke Ordening, Transport en Infrastructuur bij VNO-NCW;
  • Ton van Keken, COO bij Interface Europe;
  • Ruud Koornstra, CEO Tendris;
  • Folkert van der Molen, marketingmanager Planning & Strategy bij advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV;
  • André Nijhof, associate professor European Institute for Business Ethics bij Nyenrode Business Universiteit.