Verkiezing

Achtergrond

MVO manager is nu een gewaardeerde en volwassen beroepsgroep geworden. Analoog aan vergelijkbare verkiezingen als de CPO-, CFO- en Communicatiemanager van het jaar heeft Folkert van der Molen (Van der Molen E.I.S.) in 2012 het initiatief genomen voor het instellen van de jaarlijkse verkiezing van de ‘MVO manager van het Jaar’.

Doel van de verkiezing is het extra erkennen van de inspanningen en resultaten van de bevlogen MVO manager. Deze ‘competitie’ kan op zijn beurt weer extra initiatieven, inspanningen en resultaten onder vakgenoten bewerkstelligen, met als resultaat: betere MVO prestaties van bedrijven en meer aandacht voor MVO.

Overzicht winnaars

  • 2012: Annette van Waning (MVO manager Vebego)
  • 2013: Anniek Mauser (Directeur Duurzaamheid van Unilever Benelux)
  • 2014: Carola Wijdoogen (directeur Duurzaam ondernemen/CSR Nederlandse Spoorwegen)
  • 2015: Birgitta Kramer (Sustainability Manager van Vitens).
  • 2016: geen verkiezing
  • 2017: Tanja Roeleveld (Programma Manager Duurzaam & Betrokken Ondernemen bij Landal GreenParks)
  • 2018: Geanne van Arkel (Head of Sustainable Development bij Interface).
  • 2019: Arnoud van Vliet (Manager CSR & Quality bij Zeeman)
  • 2020/21: Marianne van Keep (Chief Sustainability Officer bij Verstegen Spices & Sauces)
  • 2022: Marije Klomp (Programmadirecteur duurzaamheid bij Radboud Universiteit)

de eerste 6 MVO Managers van het Jaar bij elkaar

MVO Manager van het Jaar 2022

Dit jaar (2022) werd de 9de editie van de verkiezing georganiseerd door Folkert van der Molen  (Van der Molen E.I.S.) met Moonen Packaging en Viking Nederland als partners.

Wie mogen er deelnemen?

Deelname is voorbehouden aan functionarissen bij bedrijven en andere organisaties die eindverantwoordelijk zijn voor MVO / duurzaamheid in de volle breedte en daarover rapporteren aan de directie van de betreffende organisatie. Voorbeelden van relevante functiebenamingen: MVO manager, manager duurzaamheid, sustainability manager, CSR manager e.d.

Ook functionarissen die het MVO domein combineren met andere zaken in hun functie kwamen in aanmerking, hierbij valt te denken aan:  manager corporate communicatie/CSR, KAM / HSE manager (incl. MVO) e.d.

Procedure

Er is als eerste stap een longlist samengesteld van MVO-managers. Een lijst met momenteel maar liefst ruim 900 personen!

Als tweede stap werden alle MVO-managers op de longlist gevraagd op drie andere MVO-managers die zijn/haar voorkeur heeft, een stem uit te brengen. Uit deze stemming werd een shortlist samengesteld van 10 MVO-managers. De shortlist werd op de bijeenkomst ‘The State of the Sustainable Profession’ op 12 september bekend gemaakt door organisator Folkert van der Molen en Marianne van Keep (MVO Manager van het Jaar 2020/21).

Als derde stap heeft de jury in een bijeenkomst op 24 oktober 2022 hieruit drie kandidaten genomineerd voor de eindronde. De jury gebruikte de volgende criteria bij de beoordeling.

De abonnees op de nieuwsbrief van www.duurzaam-ondernemen.nl (Online Kenniscentrum Duurzaam ondernemen) zijn vervolgens uitgenodigd een stem uit te brengen op één van de door de jury genomineerde kandidaten. Deze stemming woog voor 60 procent mee in het eindoordeel. Op het event van Stichting Nederland CO2 Neutraal op 8 december 2022 in Theater Flint in Amersfoort konden de bezoekers op hun favoriete kandidaat stemmen. De kandidaten gingen daarvoor eerst pitchen. Deze stemming woog voor 40 procent mee.

De winnaar (de ‘MVO Manager van het Jaar 2022’) Marije Klomp (Programmadirecteur duurzaamheid bij Radboud Universiteit) ontving als prijs een hotelarrangement in Hotel Jakarta te Amsterdam, een circulaire fiets van mtrl.bike (voorheen DutchFiets) en een Fairphone (waarde €649). Op maandag 12 december opent de kersverse MVO Manager van het Jaar 2022 met de gongslag de Amsterdamse effectenbeurs Euronext.