Verkiezing

MVO manager is nu een gewaardeerde en volwassen beroepsgroep geworden. Analoog aan vergelijkbare verkiezingen als de CPO-, CFO- en Communicatiemanager van het jaar heeft Folkert van der Molen (Van der Molen E.I.S.) in 2012 het initiatief genomen voor het instellen van de jaarlijkse verkiezing van de ‘MVO manager van het Jaar’.

Doel van de verkiezing is het extra erkennen van de inspanningen en resultaten van de bevlogen MVO manager. Deze ‘competitie’ kan op zijn beurt weer extra initiatieven, inspanningen en resultaten onder vakgenoten bewerkstelligen, met als resultaat: betere MVO prestaties van bedrijven en meer aandacht voor MVO.

Overzicht winnaars

 • 2012: Annette van Waning (MVO manager Vebego)
 • 2013: Anniek Mauser (Directeur Duurzaamheid van Unilever Benelux)
 • 2014: Carola Wijdoogen (directeur Duurzaam ondernemen/CSR Nederlandse Spoorwegen)
 • 2015: Birgitta Kramer (Sustainability Manager van Vitens).
 • 2016: geen verkiezing
 • 2017: Tanja Roeleveld (Programma Manager Duurzaam & Betrokken Ondernemen bij Landal GreenParks)
 • 2018: Geanne van Arkel (Head of Sustainable Development bij Interface).
 • 2019: Arnoud van Vliet (Manager CSR & Quality bij Zeeman)
 • 2020/21: Marianne van Keep (Chief Sustainability Officer bij Verstegen Spices & Sauces)
 • 2022: Marije Klomp (Programmadirecteur duurzaamheid bij Radboud Universiteit)
 • 2023: Andy van den Dobbelsteen (Duurzaamheidscoördinator TU Delft)

de eerste 6 MVO Managers van het Jaar bij elkaar

alle 9 MVO Managers van het Jaar bij elkaar
(Geanne van Arkel is in 2023 overleden)

MVO Manager van het Jaar 2024

Dit jaar (2024) wordt de 11e editie van de verkiezing georganiseerd door Folkert van der Molen (Van der Molen E.I.S.) met ASN Bank en Viking Nederland als partners.

Wie mogen er deelnemen?

Deelname is voorbehouden aan functionarissen bij bedrijven en andere organisaties die eindverantwoordelijk zijn voor MVO / duurzaamheid in de volle breedte en daarover rapporteren aan de directie van de betreffende organisatie. Voorbeelden van relevante functiebenamingen: MVO manager, manager duurzaamheid, sustainability manager, CSR manager e.d.

Ook functionarissen die het MVO domein combineren met andere zaken in hun functie kwamen in aanmerking, hierbij valt te denken aan:  manager corporate communicatie/CSR, KAM / HSE manager (incl. MVO) e.d.

Procedure

Als eerste stap wordt de longlist geactualiseerd van MVO-managers (CSR/ duurzaamheid / ESG / Sustainability) in Nederland. Een lijst met momenteel maar liefst ruim 1.200 personen!

Als tweede stap (in juli/augustus 2024) worden alle MVO-managers op de longlist gevraagd op drie andere MVO-managers die zijn/haar voorkeur heeft, een stem uit te brengen. Uit deze stemming wordt een shortlist samengesteld van 10 MVO-managers.

Als derde stap nomineert de jury in oktober 2024 hieruit drie kandidaten genomineerd voor de eindronde. De jury gebruikte de volgende criteria bij de beoordeling.

De abonnees op de nieuwsbrief van www.duurzaam-ondernemen.nl (Online Kenniscentrum Duurzaam ondernemen) worden vervolgens uitgenodigd een stem uit te brengen op één van de door de jury genomineerde kandidaten. Deze stemming weegt voor 60 procent mee in het eindoordeel. Op het event van Stichting Positieve Impact op 12 december 2024 in Theater Flint in Amersfoort kunnen de bezoekers op hun favoriete kandidaat stemmen. De kandidaten gaan daarvoor eerst pitchen. Deze stemming weegt voor 40 procent mee.

De winnaar (de ‘MVO Manager van het Jaar 2024) ontvangt als prijs een bokaal, een hotelarrangement in Hotel Jakarta te Amsterdam en een product van Stoov.