Verkiezing

Achtergrond

MVO manager is nu een gewaardeerde en volwassen beroepsgroep geworden. Analoog aan vergelijkbare verkiezingen als de CPO-, CFO- en Communicatiemanager van het jaar heeft Folkert van der Molen (Van der Molen E.I.S.) in 2012 het initiatief genomen voor het instellen van de jaarlijkse verkiezing van de ‘MVO manager van het Jaar’. Vanaf de editie in 2017 is deze verkiezing georganiseerd door Folkert als eigenaar vanuit duurzaamheidsadviesbureau Sustainalize.

Doel van de verkiezing is het extra erkennen van de inspanningen en resultaten van de bevlogen MVO manager. Deze ‘competitie’ kan op zijn beurt weer extra initiatieven, inspanningen en resultaten onder vakgenoten bewerkstelligen, met als resultaat: betere MVO prestaties van bedrijven en meer aandacht voor MVO.

Overzicht winnaars

  • 2012: Annette van Waning (MVO manager Vebego)
  • 2013: Anniek Mauser (Directeur Duurzaamheid van Unilever Benelux)
  • 2014: Carola Wijdoogen (directeur Duurzaam ondernemen/CSR Nederlandse Spoorwegen)
  • 2015: Birgitta Kramer (Sustainability Manager van Vitens).
  • 2016: geen verkiezing
  • 2017: Tanja Roeleveld (Programma Manager Duurzaam & Betrokken Ondernemen bij Landal GreenParks)
  • 2018: Geanne van Arkel (Head of Sustainable Development bij Interface).
  • 2019: Arnoud van Vliet (Manager CSR & Quality bij Zeeman)
  • 2020: Marianne van Keep (Chief Sustainability Officer bij Verstegen Spices & Sauces)

de eerste 6 MVO Managers van het Jaar bij elkaar

MVO Manager van het Jaar 2020/21

Dit jaar (2020) werd de 8ste editie van de verkiezing georganiseerd door Folkert van der Molen  (Van der Molen E.I.S.) samen met Sustainalize en met Moonen Packaging en Viking Nederland als partners.

Wie mogen er deelnemen?

Deelname is voorbehouden aan functionarissen bij bedrijven en andere organisaties die eindverantwoordelijk zijn voor MVO / duurzaamheid in de volle breedte en daarover rapporteren aan de directie van de betreffende organisatie. Voorbeelden van relevante functiebenamingen: MVO manager, manager duurzaamheid, sustainability manager, CSR manager e.d.

Ook functionarissen die het MVO domein combineren met andere zaken in hun functie kwamen in aanmerking, hierbij valt te denken aan:  manager corporate communicatie/CSR, KAM / HSE manager (incl. MVO) e.d.

Procedure

Er is als eerste stap werd er een longlist samengesteld van MVO-managers. Een lijst met momenteel maar liefst ruim 800 personen!

Als tweede stap werden alle MVO-managers op de groslijst gevraagd op drie andere MVO-managers die zijn/haar voorkeur heeft, een stem uit te brengen. Uit deze stemming werd een shortlist samengesteld van 10 MVO-managers. De jury heeft vervolgens in een bijeenkomst op 16 september 2021 hieruit drie kandidaten genomineerd voor de eindronde. De jury gebruikt de volgende criteria bij de beoordeling.

De abonnees op de nieuwsbrief van www.duurzaam-ondernemen.nl (Online Kenniscentrum Duurzaam ondernemen) werden vervolgens uitgenodigd een stem uit te brengen op één van de door de jury genomineerde kandidaten. Deze stemming woog voor 60 procent mee in het eindoordeel. Op het 20ste Nationaal Sustainability Congres op 11 november 2021, het grootste jaarlijkse congres op het gebied van MVO en duurzaamheid, stemden de bezoekers op hun favoriete kandidaat. Deze stemming woog voor 40 procent mee.

De winnaar werd Marianne van Keep (Chief Sustainability Officer bij Verstegen Spices & Sauces. Zij ontving een bokaal, een overnachting voor twee personen in het duurzame en circulaire hotel QO Amsterdam met diner en ontbijt en ook nog een circulaire fiets van Dutchfiets.