Genomineerden

De jury heeft de volgende 3 kandidaten genomineerd voor de titel ‘MVO Manager van het Jaar 2023’ (met toelichting van de jury):

Andy van den Dobbelsteen (Sustainability Coordinator, TU Delft)

Andy is naast professor sinds januari 2021 ook duurzaamheidscoördinator bij TU Delft, opererend direct onder het College van Bestuur. Vanuit die functie is hij bezig om van de TU Delft de duurzaamste universiteit ter wereld te maken, onder het motto ‘practise what you teach and preach’. Die duurzame transitie is bijvoorbeeld al te zien in energiepositieve nieuwbouw (o.a. onderwijsgebouw Echo), de circulaire renovatie van de hoogbouw van Elektrotechniek, een ander internationaal reisbeleid (‘trains, not planes’), het nieuwe circulair inkoop- en afvalbeleid, de hoofdzakelijk plantaardige catering en het plan voor de aanpak van biodiversiteit en klimaatadaptatie op de campus. Andy is een groot inspirator voor velen en door zijn opiniërend optreden op vele podia een zeer bekend persoon in duurzaamheidsland.

Hij is sterk op de inhoud, dus weet waar hij mee bezig is. “Andy is de persoon die je bij een organisatie als duurzaamheidsmanager zou willen hebben.” Mooi is ook dat hij in deze rol de hele TU-gemeenschap betrekt en de koppeling legt met onderwijs en wetenschap.


Mark Groot Wassink (Director Sustainability & Innovation, Royal Auping)

Mark doet al lang goed werk, veel breder ook dan alleen bij Auping zoals op het gebied van Producenten Verantwoordelijkheid en op het gebied van sociale arbeid met Roetz-Bikes. Auping (B Corp) gaat verder dan de rest van de sector en heeft een naam opgebouwd als frontrunner op het gebied van de circulaire economie en duurzaamheid. Mark heeft binnen het Managementteam echt de lead op het gebied van duurzaamheid, MVO en innovatie.

Afgelopen jaar zijn in de circulaire matrassen missie van Auping grote stappen gezet met nieuwe producten en het realiseren van een volledige gesloten loop van materialen van matrassen: recycling van matras naar matras. Tenslotte heeft Mark een dappere visie op ‘open source’ toepassingen om zo tot duurzaam verandering van de industrie te komen.

Marthijn Junggeburth (Manager Sustainability, Royal Swinkels Family Brewers)

Marthijn is al 30 jaar werkzaam bij Swinkels Family Brewers en is sinds 9 jaar als Sustainability Manager verantwoordelijk voor duurzaamheid. Hij is een echte doorzetter en heeft naast de familie ook de medewerkers meegekregen in het stellen en waarmaken van hoge doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en met name circulariteit.

Hij is aanjager en betrokken bij projecten op velerlei gebied, zoals Boer Bier Water en de Swinkels Circularity Index. Dit werpt vruchten af, zo blijkt, want Swinkels Family Brewers werd afgelopen week uitgeroepen tot ‘Sustainable brewery of the year’.