Afscheid Carola Wijdoogen als ‘MVO Manager’ bij NS

30-01-2019

Vandaag, woensdag 30 januari, nam Carola Wijdoogen afscheid als Directeur Duurzaam ondernemen bij NS. Carola werd in 2014 ‘MVO Manager van het Jaar’. Haar afscheidsfeestje was een uniek moment omdat, naast Carola, ook alle andere ‘MVO Managers van het Jaar’ erbij waren. Het zestal dames ging dan ook graag samen op de foto.

Van links naar rechts: Annette van Waning (2012), Tanja Roeleveld (2017), Carola Wijdoogen (2014), Geanne van Arkel (2018), Birgitta Kramer (2015) en Anniek Mauser (2013).

Afscheid Carola Wijdoogen bij NS

In 2010 werd Carola (de eerste) Directeur Duurzaam Ondernemen bij NS. Ze begon haar carrière bij NS als hoofd Inkoop en Hoofd Portfoliomanagement en Innovatie. Als 2010 Directeur Duurzaam Ondernemen was ze de drijvende kracht achter het afsluiten van het grootste groene windstroomcontract ter wereld (met Eneco), waardoor alle binnenlandse elektrische treinen op groene stroom van nieuwe windparken rijden. In 2014 werd ze ‘MVO Manager van het Jaar‘. In 2016 publiceerde zij het boek ‘MVO doe je zo‘, waarin zij zeven rollen van de MVO-manager beschrijft. In 2017 ontving Carola Wijdoogen het ‘duurzame lintje’. De jury oordeelde dat zij ‘beschikt over een bijzondere combinatie van ongelooflijke deskundigheid, vasthoudendheid en bescheidenheid. Met deze kwaliteiten wist zij NS volledig op windstroom te krijgen.’

Na tien jaar vertrekt Carola bij de NS. In een afscheidsinterview in NRC zegt ze dat ze het meest trots is op het feit dat alle NS-treinen sinds 2017 volledig op windenergie rijden. Daarmee is met de trein reizen een klimaatneutraal product. Als grootverbruiker draagt NS bij aan de energietransitie. ‘We zijn wereldwijd het eerste spoorbedrijf waar dit is gelukt, met het grootste windstroomcontract ter wereld, voor een periode van tien jaar.’

Tijdens haar afscheidsfeest kwamen in de ‘College Tour’ setting André Nijhof (Professor Sustainable Business and Stewardship aan Nyenrode Business Universiteit), Marjolein Demmers (directeur Natuur en Milieu) en Geanne van Arkel (Head of Sustainable Development bij Interface) voorbij. Er was een lovende toespraak van Roger van Boxtel (president-directeur NS) en een mooie toespraak van Carola zelf als slot.  Carola weet nog niet wat haar volgende stap zal zijn maar in ieder geval gaat ze werken aan een engelstalige versie van haar boek ”MVO doe je zo’.

In de afgelopen maanden namen ook twee andere MVO Managers van het Jaar afscheid bij hun organisaties: Anette van Waning bij Vebego en Birgitta Kramer. Dit jaar wordt de verkiezing van de MVO Manager van het Jaar voor de 7de keer georganiseerd. De zes winnaars uit het verleden spraken de wens uit dat dit keer toch een keer een mannelijke MVO Manager mag winnen.

Download de foto met alle MVO Managers in HR