Tien MVO-managers op de shortlist voor titel ‘MVO Manager van het Jaar 2020/21’

14-06-2021

In de afgelopen weken zijn ruim 700 MVO-managers in Nederland uitgenodigd om 3 personen uit deze groep te kiezen die volgens hen in aanmerking komen voor de titel ‘MVO Manager van het Jaar 2020/21’.

Inmiddels zijn de stemmen geteld. De volgende 10 MVO managers staan op de shortlist voor de volgende ronde (in willekeurige volgorde):

 • Hanneke van de Vijfeijke, Country Sustainability Manager, IKEA Nederland
 • Iris van Wanrooij, Program Manager Corporate Social Responsibility – Business Unit Footwear, Hultafors Group (EMMA Safety Footwear)
 • Wineke Haagsma, Director Corporate Sustainability, PwC Nederland en EMEA
 • Karlijn Mol, Sustainability Manager, Dura Vermeer Infra
 • Bas Rüter, Global Head Sustainability & Climate, Rabobank
 • Marianne van Keep, Chief Sustainability Officer, Verstegen Spices & Sauces
 • Yoeri Schenau, Sustainability director, Arcadis Nederland
 • Marthijn Junggeburth, Manager Sustainability, Swinkels Family Brewers
 • Robert Metzke, Global Head Sustainability, Philips
 • Wyke Smit, Team Lead Bestuurlijke Zaken, Efteling

Uit deze kandidaten nomineert een deskundige jury op 16 september a.s. drie personen. De abonnees op de nieuwsbrief van Online Kenniscentrum Duurzaam ondernemen (www.duurzaam-ondernemen.nl) worden vervolgens uitgenodigd om een stem uit te brengen op één van deze drie kandidaten. Deze stemming weegt voor 60 procent mee in het eindoordeel.

Tijdens het 20ste Nationaal Sustainability Congres op 11 november a.s., het grootste jaarlijkse congres op het gebied van MVO en duurzaamheid, stemt het publiek op zijn/haar favoriete kandidaat. Deze stemming weegt voor 40 procent mee. Op het congres wordt de winnaar bekend gemaakt.

De MVO-manager van 2020/21 ontvangt een bokaal, een prachtig arrangement voor twee personen in het duurzame hotel QO Amsterdam en een unieke circulaire fiets van DutchFiets.

De verkiezing wordt dit jaar voor de 8ste keer georganiseerd door adviesbureau Sustainalize, met Moonen Packaging en Viking als partners.

De jury

De jury bestaat uit zeven deskundigen uit het MVO-veld:

 • Maria van der Heijden (directeur-bestuurder MVO Nederland)
 • Folkert van der Molen (organisator verkiezing en eigenaar Van der Molen E.I.S.)
 • Arnoud van Vliet (Manager CSR & Quality Zeeman en ‘MVO Manager van het Jaar 2019”)
 • Annick Schmeddes (oprichter/directeur Sustainable Talent)
 • Marjolein Demmers (directeur Natuur & Milieu)
 • Ruud Koornstra (voorzitter Raad van Partners van MVO Nederland, ondernemer en energiecommissaris van Nederland)
 • André Nijhof (Professor Sustainable Business and Stewardship bij Nyenrode Business Universiteit)

Over Sustainalize

Sustainalize is een duurzaamheidsadviesbureau dat bestaat uit een team gepassioneerde professionals die de wereld een stukje beter, schoner en efficiënter willen maken. Opgericht in 2010 en uitgegroeid tot marktleider met ruim 35 consultants in Nederland, België en Duitsland. Wij helpen bedrijven bij het vinden van de juiste antwoorden op de vele duurzaamheidsuitdagingen van vandaag. Door impact inzichtelijk te maken en organisaties te helpen de juiste duurzaamheidsstrategie te ontwikkelen. Daarnaast ondersteunen we als ERM Group company klanten over de hele wereld op het gebied van sustainability due diligence, sustainable finance en klimaatadaptatie.

Over Moonen Packaging

Moonen Packaging is ruim 65 actief om haar klanten te ondersteunen in hun verpakking behoefte. Daarbij heeft zij een scherp oog voor duurzame oplossingen die verder gaat dan alleen de verpakking. Een klimaatneutraal bedrijfspand en een continue streven naar optimale distributie met een zo laag mogelijke CO2 footprint zijn hier voorbeelden van. Moonen Packaging heeft niet voor niets als missie: ‘Wij gaan voor meer dan tevreden klanten door altijd de extra stap te zetten, met liefde voor onze planeet.’

Over Viking

Viking is de expert op het gebied van werkplekoplossingen. Wij ondersteunen en stimuleren onze klanten om productiever, efficiënter, duurzamer en kosten-effectiever te zijn.  Bij ieder aanbod houdt Viking rekening met duurzaamheid: wij bieden een ruimt assortiment aan duurzame alternatieven aan voor producten en kijken altijd hoe we leveringen kunnen combineren. Ook compenseren  wij de CO2-uitstoot van alle leveringen aan onze klanten.