Marianne van Keep van Verstegen Spices & Sauces verkozen tot ‘MVO-manager van het jaar’ 2020/21

11-11-2021

Op het 20ste Nationaal Sustainability Congres in Hilversum, werd in het bijzijn van zo’n 700 duurzaamheidsspecialisten, Marianne van Keep (Chief Sustainability Officer bij Verstegen Spices & Sauces) verkozen tot ‘MVO-manager van het jaar 2020/21’. De prijs werd uitgereikt door Maurits Groen, duurzame ondernemer en pleitbezorger voor duurzaamheid.

De verkiezing werd dit jaar voor de 8ste keer georganiseerd door adviesbureau Sustainalize, met Moonen Packaging en Viking als partners. De winnaar ontving een bokaal, een prachtig arrangement van het duurzame hotel QO Amsterdam en een unieke circulaire fiets van DutchFiets.

Marianne van Keep is al meer dan 20 jaar werkzaam bij Verstegen waar ze is begonnen als inkoopmanager. Al snel heeft ze duurzaamheid op de agenda kunnen zetten en sindsdien is haar aandachtsgebied langzaam verschoven. Lange tijd was ze verantwoordelijk voor zowel duurzaamheid als inkoop. Sinds 1 januari jl, is Marianne Chief Sustainability Officer en daarmee volledig actief met het onderwerp duurzaamheid. Ze is verder onder meer voorzitter van de werkgroep Impact van de Sustainable Spice Initiative en lid van de stuurgroep van het IMVO convenant voor de levensmiddelenindustrie.

Zo’n 700 MVO-managers hebben in een eerste stemmingsronde tien MVO-managers geselecteerd. Een vakjury heeft daaruit drie personen genomineerd, naast Marianne van Keep waren dit Wineke Haagsma (PwC Nederland) en Robert Metzke (Philips).

Naast de abonnees van de nieuwsbrief Online Kenniscentrum Duurzaam ondernemen, konden aanwezigen op het Nationaal Sustainability Congres hun stem uitbrengen op een van de drie genomineerden.

De vakjury over Marianne van Keep: Marianne heeft een sterk jaar achter de rug met diverse wapenfeiten en successen, zelfs internationaal. Ze heeft een sectorale transformatie voor elkaar gekregen. Verstegen wordt steeds meer erkend als een onderneming met een duurzame missie, onder meer op het gebied van kinderarbeid en biodiversiteit. Marianne heeft verschillende optredens gehad in de media om de duurzame boodschap verder uit te dragen.

Folkert van der Molen, juryvoorzitter en initiatiefnemer van de verkiezing: “Duurzaamheid krijgt gelukkig steeds meer aandacht en de duurzaamheidsmanagers spelen een zeer belangrijke rol bij de implementatie binnen hun organisaties. In de veelheid van nieuwe thema’s, initiatieven, wet- en regelgeving blijft deze functie onmisbaar. Ook de grotere MKB-bedrijven stellen steeds vaker een duurzaamheidsmanager aan.  De beroepsgroep professionaliseert verder en groeide afgelopen jaar stevig door naar momenteel zo’n 900 personen. Het is fantastisch om te zien dat deze verkiezing enorm leeft bij de doelgroep en als een enorme erkenning en waardering wordt gezien.”

Over Sustainalize

Wij zijn Sustainalize, een nieuwe generatie duurzaamheidsspecialisten. Opgericht in 2010 en uitgegroeid tot marktleider met ruim 35 consultants in Nederland, België en Duitsland. We zijn pragmatisch en optimistisch. Als het gaat over duurzame ontwikkeling, dan geloven wij in de kracht van bedrijven. Zij kunnen het verschil maken. Het is onze missie om daarbij te helpen. Door mee te denken over uiteenlopende duurzaamheidsvraagstukken en deze te verbinden aan de bedrijfsstrategie. Door impact inzichtelijk en meetbaar te maken, en door onze kennis van regelgeving, geïntegreerde verslaggeving en communicatie optimaal te benutten. Onze focus ligt altijd op lange termijn waardecreatie. Voor klanten en hun stakeholders, voor de samenleving én voor het behoud van onze planeet. Als ERM Group company ondersteunen wij klanten over de hele wereld op het gebied van sustainability due diligence, sustainable finance en klimaatadaptie.

Over Moonen Packaging

Moonen Packaging is ruim 65 actief om haar klanten te ondersteunen in hun verpakking behoefte. Daarbij heeft zij een scherp oog voor duurzame oplossingen die verder gaat dan alleen de verpakking. Een klimaatneutraal bedrijfspand en een continue streven naar optimale distributie met een zo laag mogelijke CO2 footprint zijn hier voorbeelden van. Moonen Packaging heeft niet voor niets als missie: ‘Wij gaan voor meer dan tevreden klanten door altijd de extra stap te zetten, met liefde voor onze planeet.’

Over Viking

Viking is de expert op het gebied van werkplekoplossingen. Wij ondersteunen en stimuleren onze klanten om productiever, efficiënter, duurzamer en kosten-effectiever te zijn.  Bij ieder aanbod houdt Viking rekening met duurzaamheid: wij bieden een ruimt assortiment aan duurzame alternatieven aan voor producten en kijken altijd hoe we leveringen kunnen combineren. Ook compenseren  wij de CO2-uitstoot van alle leveringen aan onze klanten.

Bekijk de foto’s in HighRes