De drie finalisten ‘MVO Manager van het Jaar 2022’ komen van Auping, EMMA en Radboud Universiteit

25-10-2022

Mark Groot Wassink (Director Sustainability & Innovation, Royal Auping), Marije Klomp (Programmadirecteur duurzaamheid, Radboud Universiteit) en Iris van Wanrooij (Program Manager Corporate Social Responsibility – Business Unit Footwear, Hultafors Group (EMMA Safety Footwear)) zijn genomineerd voor de titel ‘MVO-manager van het jaar 2022’. Een deskundige jury heeft hen geselecteerd uit een shortlist met 10 kandidaten die de meeste stemmen kregen bij een peiling onder zo’n 900 MVO-managers.

De verkiezing wordt dit jaar voor de 9de keer georganiseerd door Van der Molen E.I.S., met Moonen Packaging en Viking als partners. Doel van de verkiezing is jaarlijks de toppers binnen de beroepsgroep in het zonnetje te zetten. Daarmee wordt het belang van duurzaamheidsmanagers in de noodzakelijke verduurzaming geëtaleerd en fungeren de winnaars als ambassadeurs.

Over de finalisten zegt de jury:

Mark Groot Wassink: Doet al lang goed werk, veel breder ook dan alleen bij Auping zoals op het gebied van Producenten Verantwoordelijkheid en sociale arbeid. Hij heeft echt de lead binnen de onderneming op het gebied van duurzaamheid. Mark heeft een dappere visie op ‘open source’ toepassingen. Auping (B Corp) gaat verder dan de rest van de sector en heeft een naam opgebouwd als frontrunner op het gebied van de circulaire economie en duurzaamheid.

Marije Klomp: Heeft volgens de jury een interessante rol, anders dan vele anderen. Ze heeft in de vier jaren in deze functie heel snel stappen gezet om de impact te vergroten van onderzoek, het curriculum en de bedrijfsvoering. Ze zoekt daarin actief de samenwerking op binnen en buiten de universiteit. Vanaf het studiejaar 2021-2022 is voor iedere student aan de Radboud Universiteit duurzaamheid een standaard onderdeel van de opleiding. De landelijke campagne ‘Je bent nodig’ van de universiteit behaalde een prijs van de Stichting Adverteerdersjury Nederland. Marije was inhoudelijk betrokken bij de ontwikkeling van deze campagne om jonge mensen aan te sporen om na te denken over hun consumptiegedrag en hoe zij via onderwijs en onderzoek invloed kunnen hebben op de toekomst. Marije is niet alleen in de praktijk bezig met duurzaamheidswerk, maar ook gepromoveerd op een onderzoek naar de rol van MVO managers.

Iris van Wanrooij: Is op tal van terreinen actief binnen en buiten de onderneming zoals op gebied van klimaat, circulariteit en in de supply chain. Er worden nu minder componenten en meer slijtvaste, gerecyclede en duurzamere materialen gebruikt voor de producten (veiligheidsschoenen). En dat in een heel competitieve markt. Ze is als persoon erg gemotiveerd voor duurzaamheid gaat er helemaal voor. Haar inzet voor de Business Unit is opgemerkt en ze vervult nu ook op interimbasis deze rol op corporate niveau, naast haar rol bij EMMA. Ze werd afgelopen jaar gelauwerd met de prijzen van ‘SDG pioneer’, zowel in Nederland als internationaal (Global Compact).

Stemming geopend voor de finale

Abonnees op de nieuwsbrief van het Online Kenniscentrum Duurzaam ondernemen (www.duurzaam-ondernemen.nl) worden uitgenodigd hun stem uit te brengen op een van de drie genomineerden. Deze stemmen wegen voor 60 procent mee.

Tijdens het event van Stichting Nederland CO2 Neutraal op 8 december a.s. in Theater Flint te Amersfoort stemt het publiek op zijn/haar favoriete kandidaat. Deze stemming weegt voor 40 procent mee. Op het event wordt de winnaar bekend gemaakt.

De MVO-manager van 2022 ontvangt een bokaal, een prachtig arrangement voor twee personen in het duurzame Hotel Jakarta Amsterdam, een unieke circulaire fiets van mrtl.bike (voorheen DutchFiets) en een nieuwe duurzame smartphone van Fairphone.

De jury

De jury bestaat uit zeven deskundigen uit het MVO-veld:

  • Maria van der Heijden (directeur-bestuurder MVO Nederland)
  • Marianne van Keep (Chief Sustainability Officer bij Verstegen Spices & Sauces en ‘MVO Manager van het Jaar 2020/21”)
  • Annick Schmeddes (oprichter/directeur Sustainable Talent)
  • Marjolein Demmers (directeur Natuur & Milieu)
  • Ruud Koornstra (ondernemer en Nationale Energiecommissaris)
  • André Nijhof (Professor Sustainable Business and Stewardship bij Nyenrode Business Universiteit)
  • Folkert van der Molen (organisator verkiezing en eigenaar Van der Molen E.I.S.)

Over Van der Molen E.I.S.

Van der Molen Environmental Internet Services is een internet-onderneming met verschillende internetportals op het gebied van duurzaamheid. Dagelijks trekken deze websites duizenden bezoekers. De portals (waaronder het Online Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen) zijn ideale ‘content hubs’ voor content marketing. Daarnaast is de onderneming mede-organisator van Purpose Day XL op 18 april 2023 in Spant! te Bussum met als thema ‘The Road to Net Positive’.

Over Moonen Packaging

Moonen Packaging is ruim 65 jaar actief om haar klanten te ondersteunen in hun verpakking behoefte. Daarbij heeft zij een scherp oog voor duurzame oplossingen die verder gaat dan alleen de verpakking. Een klimaatneutraal bedrijfspand en een continue streven naar optimale distributie met een zo laag mogelijke CO2 footprint zijn hier voorbeelden van. Moonen Packaging heeft niet voor niets als missie: ‘Wij gaan voor meer dan tevreden klanten door altijd de extra stap te zetten, met liefde voor onze planeet.’

Over Viking

Viking is de expert op het gebied van werkplekoplossingen. Wij ondersteunen en stimuleren onze klanten om productiever, efficiënter, duurzamer en kosten-effectiever te zijn.  Bij ieder aanbod houdt Viking rekening met duurzaamheid: wij bieden een ruim assortiment van duurzame alternatieven aan voor producten en kijken altijd hoe we leveringen kunnen combineren. Ook compenseren wij de CO2-uitstoot van alle leveringen aan onze klanten.